• Over Correct Nederlands
  • Contact

Correct Nederlands

Taal is je visitekaartje

  • Schrijven
    • Tekstconventies
  • Redigeren
    • Woordkeuze
    • Zinsbouw
  • Corrigeren
    • Leestekens
  • Oefenen
Start > Schrijven > Hoe schrijf je een correcte sollicitatiebrief?

Hoe schrijf je een correcte sollicitatiebrief?

1 september 2015 door Frank den Hond

Een foutloze sollicitatiebrief kan je kans op werk vergroten. Maar hoe voorkom je fouten als taal niet je sterkste punt is? Lees deze tips voor een correcte sollicitatiebrief.

Voor sollicitatiebrieven gelden tekstconventies. Dit zijn ongeschreven regels waaraan je sollicitatiebrief moet voldoen. Het is belangrijk om hier tijdens het schrijven rekening mee te houden. Daarmee verklein je de kans dat je brief belandt op de stapel met afgewezen kandidaten. En dat wil natuurlijk geen enkele sollicitant.

De conventies gaan onder meer over de indeling van de sollicitatiebrief. Ook is het belangrijk dat de brief geen spelfouten en grammaticale fouten bevat. Dit zorgt ervoor dat je een verzorgde indruk achterlaat bij degene die de brievenselectie maakt. Ook laat je meteen zien dat je jezelf schriftelijk goed kunt uitdrukken.

Is dit voor iedereen even belangrijk?

Een correcte sollicitatiebrief is dus belangrijk. Maar hoe belangrijk dit is, verschilt vaak per functie. Als je solliciteert op een baan als leraar Nederlands, dan ligt de lat natuurlijk hoog als het gaat om taalfouten. Toch kan een foutloze sollicitatiebrief ook bij veel andere functies in je voordeel werken. Hiermee onderscheid je je namelijk van de rest van de sollicitanten.

Stappenplan voor een correcte sollicitatiebrief

Stap 1. Bereid je voor op het schrijven

Voordat je begint aan het schrijven van je sollicitatiebrief, is enige voorbereiding noodzakelijk. Lees in elk geval de personeelsadvertentie goed door en bezoek de website van de organisatie. Dit geeft aanknopingspunten voor je sollicitatiebrief. Ook ontdek je zo de juiste schrijfwijze van namen die gangbaar zijn binnen het bedrijf.

Stap 2. Maak een opzet van de sollicitatiebrief

Voor een goede indeling kun je gebruikmaken van een format. Dat is een opzet die je in de volgende stap verder gaat invullen. Op het internet kun je veel verschillende formats voor sollicitatiebrieven vinden. Ook vind je daar een groot aantal voorbeelden van uitgeschreven brieven. Die kunnen je houvast bieden tijdens het schrijven.

Stap 3. Vul de afzonderlijke onderdelen in

Je begint in deze stap met het schrijven van de sollicitatiebrief. Daarbij vul je de afzonderlijke onderdelen van de format in. Bovenaan zet je bijvoorbeeld je naam en contactgegevens, gevolgd door die van de geadresseerde. Na de aanhef beargumenteer je waarom jij geschikt bent voor de functie. Maak de zinnen en alinea’s niet al te lang.

Stap 4. Controleer de sollicitatiebrief op fouten

De eerste versie van een tekst is bijna nooit perfect. Dat geldt ook voor een sollicitatiebrief. Als je een correcte brief wilt hebben, moet je hem dus goed controleren op fouten. Je kunt onder meer letten op de veelvoorkomende taalkwesties die je hieronder vindt. Ook is het nuttig om de brief te laten lezen door iemand met een goed gevoel voor taal.

Let op

Sollicitaties verlopen tegenwoordig vaak via e-mail of een sollicitatieformulier. Als je de sollicitatiebrief meestuurt als bijlage, dan kan het verstandig zijn om de ‘traditionele’ indeling van een papieren brief aan te houden. In de vacaturetekst vind je meestal instructies voor het aanleveren.

Veelvoorkomende taalkwesties

  • Bachelor en master: De academische graden bachelor en master schrijf je met kleine letters. Het is dus ook masterscriptie.
  • Curriculum vitae en cv: Deze Latijnse term voor levensloop wordt vaak verkeerd gespeld. Zo schrijven veel mensen curriculum vitea en CV, maar de juiste schrijfwijze is curriculum vitae en cv.
  • Functienaam met kleine letters: Een functienaam als secretaresse of directeur is een soortaanduiding. Daarom schrijf je deze met kleine letters en niet met hoofdletters.
  • Mbo, hbo en wo: Deze afkortingen krijgen geen hoofdletters en geen puntjes. Je hebt bijvoorbeeld een hbo-opleiding afgerond.
  • Schrijfwijze van achternamen: Achternamen met lidwoorden en voorzetsels verdienen bijzondere aandacht. Je schrijft deze woorden met hoofdletters als voornaam en voorletters ontbreken, zoals in Geachte heer De Jong.
  • Solliciteren naar een functie: Het is niet solliciteren op een functie, maar solliciteren naar een functie.
  • Stagiair en stagiaire: De schrijfwijze stagair en stagaire is niet correct. Schrijf stagiair en stagiaire. Daarbij kan stagiair zowel naar een man als een vrouw verwijzen en stagiaire uitsluitend naar een vrouw.
Taaltip: het is niet ‘solliciteren op een functie’, maar ‘solliciteren naar een functie’.
Delen via Twitter

Tips voor een foutloze sollicitatiebrief

  • Gebruik de juiste informatiebronnen: Het is verleidelijk om uitsluitend Google te gebruiken als antwoord op je taalvragen, met het gevaar dat je een verkeerd taaladvies overneemt. Gelukkig heb je de beschikking over enkele handige informatiebronnen, zoals Taaladvies.net. Die zijn betrouwbaar en geven in veel gevallen uitsluitsel.
  • Besteed extra aandacht aan namen: Een verkeerd gespelde persoonsnaam of bedrijfsnaam kan veel irritatie opleveren. Daarmee speel je jezelf niet in de kijker bij de ontvanger van je sollicitatiebrief. Controleer namen daarom extra door bijvoorbeeld op iemands LinkedIn-profiel te kijken of de website van het bedrijf te bezoeken.
  • Maak de sollicitatiebrief niet al te lang: Het is belangrijk om een sollicitatiebrief kort en bondig te houden. Werkgevers besteden namelijk weinig tijd aan het lezen van sollicitatiebrieven, vooral wanneer het aantal reacties groot is. Het is gangbaar om uit te gaan van maximaal één A4. Daarboven loop je de kans dat je brief niet helemaal wordt gelezen.

Afbeelding gebruikt onder licentie van Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen

Filed Under: Schrijven, Tekstconventies

Steun Correct Nederlands

Vind je de informatie op deze website waardevol? Lever dan een vrijwillige bijdrage met een donatie. Ik ben je zeer dankbaar!

Doe een donatie

About Frank den Hond

Ik ben zelfstandig webredacteur en initiatiefnemer van Correct Nederlands. Als neerlandicus heb ik een passie voor het Nederlands. Mijn motto is: taal is je visitekaartje.

Taaltips

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Correct Nederlands. Je zult deze meerdere keren per jaar ontvangen.

Je kunt je op ieder moment weer afmelden.

Leestips

Au of ou? Struikelblokken en vuistregels

Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze

Een brief of een e-mail correct afsluiten

Aanbevolen taalboeken

Discussieer mee!

Wil je taaltips delen en taalkwesties bespreken met bijna tweeduizend andere taalgebruikers? Discussieer dan mee in de groep Correct Nederlands op LinkedIn!

Naar de groep

Correct Nederlands

Taaladvies van Frank den Hond
KvK-nummer: 56803834
Btw-id: NL001671056B31

Nieuwste taaltips

  • Au of ou? Struikelblokken en vuistregels
  • Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze
  • Een brief of een e-mail correct afsluiten
  • De regels voor de tussen-n in samenstellingen en afleidingen
  • Tien cadeaus voor taalliefhebbers

Meer informatie

Copyright
Disclaimer
Privacyverklaring

Copyright © 2023 · Correct Nederlands

Copyright © 2023 · Magazine Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in