• Over Correct Nederlands
  • Contact

Correct Nederlands

Taal is je visitekaartje

  • Schrijven
    • Tekstconventies
  • Redigeren
    • Woordkeuze
    • Zinsbouw
  • Corrigeren
    • Leestekens
  • Oefenen
Start > Schrijven > Tien tips voor een foutloze e-mail

Tien tips voor een foutloze e-mail

1 februari 2016 door Frank den Hond

Met een foutloze e-mail maak je een professionele indruk. En die wil je natuurlijk graag achterlaten als je e-mail zakelijk gebruikt. Tien handige tips voor een foutloze e-mail.

Stuur je regelmatig e-mails naar klanten of relaties? Dan is het extra belangrijk om op taalfouten te letten. Die kunnen namelijk storend zijn voor ontvangers met een goed taalgevoel. Hierdoor wordt de aandacht afgeleid van je boodschap, terwijl je juist wilt dat die centraal staat.

Een e-mail boordevol taalfouten kan er bovendien voor zorgen dat je minder betrouwbaar overkomt. Als je weinig aandacht besteedt aan je teksten, dan zal iemand zich wellicht afvragen of dat ook geldt voor je producten of diensten. Daarom tien tips om fouten te voorkomen.

Hoe schrijf je een foutloze e-mail?

1. Voeg het e-mailadres op het laatst toe

Het gebeurt weleens dat je per ongeluk op de verzendknop klikt. De kans bestaat dat je dan een e-mail verzendt waar nog (typ)fouten in staan. Je voorkomt dit door altijd te beginnen met de onderwerpregel en het bericht. Het e-mailadres voeg je pas op het laatst toe, nadat je de tekst hebt gecontroleerd op fouten.

2. Lees eerdere berichten goed door

E-mail is een vluchtig communicatiemiddel. Daarbij is de verleiding groot om een bericht in een paar seconden te scannen en direct een reactie te sturen. Soms zie je daardoor dingen over het hoofd. Als je meer tijd uittrekt om eerdere berichten goed te lezen, voorkom je dat je later alsnog fouten moet corrigeren.

3. Dubbelcheck namen altijd

Het is altijd vervelend als namen verkeerd staan. Sommige mensen raken hierdoor geïrriteerd of ze gaan zelfs niet met je in zee. Bijvoorbeeld als in een mail met een offerte de naam van de ontvanger niet klopt. Dubbelcheck namen daarom altijd. Kijk eventueel wat in iemands e-mailhandtekening staat.

4. Zoek naar veelgemaakte taalfouten

De Nederlandse taal kent een groot aantal regels die niet altijd eenvoudig toe te passen zijn. Zo worstelen veel mensen met de werkwoordspelling, waardoor ze dt-fouten maken. Loop je tekst daarom altijd even na op veelgemaakte taalfouten. Kijk bijvoorbeeld even of alle d’s en t’s goed staan.

5. Gebruik de spelling- en grammaticacontrole

Veel e-mailtoepassingen hebben een ingebouwde spelling- en grammaticacontrole. Niet iedereen gebruikt deze automatische tekstcorrector of doet dat op de juiste manier. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden, zodat je weet in welke gevallen je hier wat aan hebt.

6. Los lastige taalkwesties op

Iedereen worstelt weleens met taal. Moet je bijvoorbeeld hen of hun schrijven? En wanneer schrijf je een woord aan elkaar of los? Het antwoord op veel van dit soort taalkwesties kun je op internet vinden. Je kunt gebruikmaken van een groot aantal informatiebronnen voor foutloos schrijven.

7. Schakel iemand anders in

Ken je iemand met een goed taalgevoel? Dan kan het geen kwaad om die persoon in te schakelen. Denk aan een collega die managementondersteuner is en altijd foutloze teksten schrijft. Of aan iemand in je familie die leraar Nederlands is. Je kunt je vraag ook op LinkedIn stellen in de groep Correct Nederlands.

8. Lees je e-mail hardop

Het is niet altijd eenvoudig om fouten uit een tekst te halen. Sommige fouten zie je namelijk snel over het hoofd. Dat is bijvoorbeeld het geval als in een tekst twee dezelfde woorden direct achter elkaar staan. Lees je e-mail daarom hardop, zodat je ook fouten vindt die op het eerste gezicht niet opvallen.

Taaltip: lees je e-mail hardop om storende fouten te voorkomen.
Delen via Twitter

9. Kijk of alles compleet is

Sta je op het punt om op de verzendknop te klikken? Kijk dan nog even of alles compleet is. Dat doe je door je e-mail nog eens rustig door te lezen. Zijn de juiste ontvangers ingevuld? Klopt de onderwerpregel met de inhoud? En bevat de e-mail alle onderdelen die een ontvanger verwacht, zoals een correcte aanhef en afsluiting?

10. Laat e-mail later bezorgen

Een eenmaal verstuurde e-mail kun je niet zomaar terughalen. Dat is vervelend als je net na de verzending een fout ontdekt. Gelukkig kun je in verschillende e-mailtoepassingen berichten later laten bezorgen, zodat je nog wat tijd hebt om fouten te verbeteren. Zowel Outlook als Gmail biedt deze handige functie.

Geheugensteuntje

Tien tips voor een foutloze e-mail

Afbeeldingen gebruikt onder licentie van Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen

Filed Under: Schrijven, Tekstconventies

Steun Correct Nederlands

Vind je de informatie op deze website waardevol? Lever dan een vrijwillige bijdrage met een donatie. Ik ben je zeer dankbaar!

Doe een donatie

About Frank den Hond

Ik ben zelfstandig webredacteur en initiatiefnemer van Correct Nederlands. Als neerlandicus heb ik een passie voor het Nederlands. Mijn motto is: taal is je visitekaartje.

Taaltips

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Correct Nederlands. Je zult deze meerdere keren per jaar ontvangen.

Je kunt je op ieder moment weer afmelden.

Leestips

Au of ou? Struikelblokken en vuistregels

Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze

Een brief of een e-mail correct afsluiten

Aanbevolen taalboeken

Discussieer mee!

Wil je taaltips delen en taalkwesties bespreken met bijna tweeduizend andere taalgebruikers? Discussieer dan mee in de groep Correct Nederlands op LinkedIn!

Naar de groep

Correct Nederlands

Taaladvies van Frank den Hond
KvK-nummer: 56803834
Btw-id: NL001671056B31

Nieuwste taaltips

  • Au of ou? Struikelblokken en vuistregels
  • Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze
  • Een brief of een e-mail correct afsluiten
  • De regels voor de tussen-n in samenstellingen en afleidingen
  • Tien cadeaus voor taalliefhebbers

Meer informatie

Copyright
Disclaimer
Privacyverklaring

Copyright © 2023 · Correct Nederlands

Copyright © 2023 · Magazine Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in