• Over Correct Nederlands
  • Contact

Correct Nederlands

Taal is je visitekaartje

  • Schrijven
    • Tekstconventies
  • Redigeren
    • Woordkeuze
    • Zinsbouw
  • Corrigeren
    • Leestekens
  • Oefenen
Start > Schrijven > Wil je minder typefouten maken? Lees dan deze tips

Wil je minder typefouten maken? Lees dan deze tips

1 januari 2017 door Frank den Hond

Typefouten kun je natuurlijk missen als kiespijn. Toch sluipen ze soms in een tekst, zelfs bij de beste schrijvers. Wat kun je doen om minder typefouten te maken?

Typefouten doen pijn. Helemaal in een belangrijke tekst, zoals een sollicitatiebrief. Bijvoorbeeld als je net op de verzendknop hebt geklikt en ontdekt dat je twee letters hebt verwisseld in de naam van de ontvanger. Pijnlijk, want die ene leuke baan kun je waarschijnlijk op je buik schrijven. Hoe voorkom je dit soort missers?

Tips om typefouten te voorkomen

Lees je tekst hardop

Typefouten zie je snel over het hoofd. Meestal staan namelijk maar één of twee letters verkeerd. Als je een tekst hardop leest, dan vallen typefouten eerder op. Uiteraard kun je je tekst ook laten voorlezen door iemand anders of zelfs je computer. Zo biedt Word een handige voorleesfunctie. Op een Mac vind je een soortgelijke functie via het menu Bewerken en Spraak.

Taaltip: typefouten zie je snel over het hoofd. Als je een tekst hardop leest, dan vallen ze eerder op.
Delen via Twitter

Werk vanaf papier

Typefouten vallen ook eerder op als je werkt vanaf papier. Soms valt je oog zelfs meteen op een typefout. Dat gebeurt meestal niet als je werkt vanaf het scherm. Gebruik eventueel een pen om elk woord aan te wijzen en loop op die manier langzaam door je tekst.

Laat de techniek voor je werken

De techniek staat voor niets. Toch gebruiken lang niet alle schrijvers de slimme functies van hun tekstverwerker. Zo schuilt in Word een krachtige corrector. Gebruik jij momenteel alle functies van de autocorrectie? En gebruik jij consequent de spelling- en grammaticacontrole? Hoewel je hiermee niet alle typefouten oplost, kom je wel een heel eind.

Pas op met eigennamen

Voorzichtigheid is geboden bij eigennamen. Want typefouten in namen van bijvoorbeeld personen of bedrijven neemt niet iedereen je in dank af. Ook herkent de spelling- en grammaticacontrole van Word niet alle eigennamen. Het is dus oppassen geblazen als je dit soort gênante typefouten wilt voorkomen.

Zet een andere bril op

Professionele correctoren lezen teksten met een andere bril. Nee, ik bedoel niet een bril met varifocale glazen of een andere sterkte. Als zij het manuscript van een roman of een andere tekst proeflezen, dan kijken zij zo min mogelijk naar de inhoud. Jij kunt deze techniek ook toepassen door bij het proeflezen alleen te letten op verschrijvingen.

Ga een luchtje scheppen

Ben je al uren aan het schrijven? En duizelt het voor je ogen? Dan kan een korte wandeling wonderen doen. Door af en toe een luchtje te gaan scheppen, voorkom je dat je aandacht verslapt. Hierdoor blijf je scherp en sla je minder snel de verkeerde toetsen aan. En beter nog: je kunt na afloop weer helder naar je tekst kijken.

Maak een afvinklijst

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Iedere ervaren schrijver weet dat dit spreekwoord niet opgaat bij het schrijven van teksten. Maar al te vaak duiken dezelfde typefouten meerdere keren op. Maak daarom een afvinklijst met de meest voorkomende typefouten en controleer nieuwe teksten met deze lijst.

Schakel hulptroepen in

Een goede tekst schrijf je niet alleen. Door hulptroepen in te schakelen, ben je verzekerd van een frisse blik op je tekst. Zo kan een proeflezer typefouten ontdekken die je zelf over het hoofd ziet. Laat je tekst uiteraard wel controleren door iemand met een goed taalgevoel. Denk aan een secretaresse of een professionele corrector.

Afbeelding gebruikt onder licentie van Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen

Filed Under: Schrijven

Steun Correct Nederlands

Vind je de informatie op deze website waardevol? Lever dan een vrijwillige bijdrage met een donatie. Ik ben je zeer dankbaar!

Doe een donatie

About Frank den Hond

Ik ben zelfstandig webredacteur en initiatiefnemer van Correct Nederlands. Als neerlandicus heb ik een passie voor het Nederlands. Mijn motto is: taal is je visitekaartje.

Taaltips

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Correct Nederlands. Je zult deze meerdere keren per jaar ontvangen.

Je kunt je op ieder moment weer afmelden.

Leestips

Au of ou? Struikelblokken en vuistregels

Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze

Een brief of een e-mail correct afsluiten

Aanbevolen taalboeken

Discussieer mee!

Wil je taaltips delen en taalkwesties bespreken met bijna tweeduizend andere taalgebruikers? Discussieer dan mee in de groep Correct Nederlands op LinkedIn!

Naar de groep

Correct Nederlands

Taaladvies van Frank den Hond
KvK-nummer: 56803834
Btw-id: NL001671056B31

Nieuwste taaltips

  • Au of ou? Struikelblokken en vuistregels
  • Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze
  • Een brief of een e-mail correct afsluiten
  • De regels voor de tussen-n in samenstellingen en afleidingen
  • Tien cadeaus voor taalliefhebbers

Meer informatie

Copyright
Disclaimer
Privacyverklaring

Copyright © 2023 · Correct Nederlands

Copyright © 2023 · Magazine Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in