• Over Correct Nederlands
  • Contact

Correct Nederlands

Taal is je visitekaartje

  • Schrijven
    • Tekstconventies
  • Redigeren
    • Woordkeuze
    • Zinsbouw
  • Corrigeren
    • Leestekens
  • Oefenen
Start > Corrigeren > Wat doet een corrector?

Wat doet een corrector?

1 juni 2017 door Frank den Hond

Een corrector is een kei in tekstcorrectie. Met zijn kwaliteiten helpt hij schrijvers bij het afleveren van teksten in correct Nederlands. Wat kun je precies verwachten van zo’n tekstprofessional?

Zelfs het beste paard struikelt weleens. Dat geldt ook voor schrijvers. Want ook als je een ervaren schrijver bent, liggen taalkundige fouten op de loer. Vaak ben je zo intensief bezig met een tekst dat allerlei missers je niet eens meer opvallen. Daardoor kunnen storende fouten in de definitieve versie van je tekst terechtkomen.

Een corrector kan uitkomst bieden. Als je zo’n tekstprofessional inhuurt, dan weet je zeker dat iemand met een frisse blik naar je tekst kijkt. Daarbij beschikt een corrector vaak over een geoefend oog waarmee hij meer fouten uit een tekst haalt dan de meeste mensen. Zijn kennis van spelling en grammatica is meestal bovengemiddeld.

Waar werken correctoren?

Correctoren zijn in veel gevallen zelfstandig ondernemer en niet ergens in dienst. Ze werken onder meer voor uitgeverijen en doen de tekstcorrectie van drukproeven. Ook is het mogelijk dat ze (gedrukte) teksten van bedrijven en overheden corrigeren, zoals jaarverslagen en onderzoeksrapporten.

Let op

De taken van een corrector kun je ook tegenkomen bij andere functies. Bijvoorbeeld bij een redacteur die een tekst niet alleen redigeert, maar ook corrigeert. Of bij een managementondersteuner die met een rode pen door een persbericht gaat.

Wat houdt tekstcorrectie in?

Van tekstcorrectie bestaat geen sluitende definitie. Iedere corrector kan hier een andere invulling aan geven. Toch zullen veel correctoren de volgende werkzaamheden verrichten:

Spelfouten verbeteren

Spelfouten ontstaan als een schrijver zich niet houdt aan de spellingregels van het Nederlands. Bijvoorbeeld als er *kado in plaats van cadeau staat. Of als aanvraagformulier los wordt geschreven (dus als *aanvraag formulier), terwijl het aan elkaar moet. Een ervaren corrector zal deze fouten vaak al snel ontdekken en meteen verbeteren. Bij twijfel zal hij de juiste spelling opzoeken in een naslagwerk als Het Groene Boekje.

Grammaticale fouten verbeteren

Grammaticale fouten hebben betrekking op de structuur van woorden en zinnen. Hiervoor bestaan geen officiële richtlijnen, maar wel zijn er de regels en normen van de standaardtaal. Zo is *hun hebben voor veel spraakmakende taalgebruikers (zoals auteurs, docenten en taaladviseurs) geen correct Nederlands. Een corrector is bij dit soort taalkwesties meestal goed in staat om te beoordelen of iets grammaticaal correct is.

Interpunctiefouten verbeteren

Het gaat bij interpunctiefouten om verkeerd geplaatste of ontbrekende punten en komma’s. Maar ook om fouten met tal van andere leestekens, zoals aanhalingstekens, accenttekens en afbreekstreepjes. Vooral bij komma’s gaat het nogal eens mis. Soms leidt een komma zelfs tot een andere betekenis. Bijvoorbeeld in de volgende zinnen: Ik vergaderde met mijn collega’s Kees en Marije. / Ik vergaderde met mijn collega’s, Kees en Marije. In de eerste zin zijn Kees en Marije collega’s van de ik-persoon, terwijl dit in de tweede zin niet het geval is.

Consistentiefouten verbeteren

Als schrijver maak je voortdurend keuzes. Je kiest er bijvoorbeeld voor om de lezer met u of jij aan te spreken. Of je kiest voor een bepaalde schrijfwijze van een woord, zoals spellingregel of spellingsregel (beide zijn correct). Er is sprake van consistentiefouten als dat niet op een consequente manier gebeurt. In de ene alinea tutoyeer je bijvoorbeeld de lezer, terwijl je hem in de andere alinea vousvoyeert. Een corrector let vaak op dit soort fouten en kan dit voor je rechttrekken, zodat je tekst meer consistentie vertoont.

Inhoudelijke fouten signaleren

Als schrijver ben je natuurlijk eindverantwoordelijk voor de inhoud van een tekst. Toch is het mogelijk dat een corrector inhoudelijke fouten ontdekt. Bijvoorbeeld als in een tekst staat dat Auckland de hoofdstad van Nieuw-Zeeland is, terwijl dit Wellington moet zijn. Sommige correctoren zullen dit dan signaleren door een opmerking aan de tekst toe te voegen. Uiteraard hangt dit onder meer af van de algemene ontwikkeling van de corrector en van het onderwerp. Maar veel algemene feiten en cijfers zijn eenvoudig te controleren.

Corrector inhuren?

Overweeg je om een (zelfstandige) corrector in te huren? Maak dan goede afspraken over de werkzaamheden die hij voor je moet verrichten. Het bovenstaande lijstje komt dan wellicht van pas. Daarbij moet je er rekening mee houden dat je meestal een hoger tarief betaalt als er meer aan een tekst moet gebeuren. Is de kwaliteit van je tekst zodanig dat je hem alleen laat corrigeren? Of kun je hem beter laten redigeren?

Afbeelding gebruikt onder licentie van Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen

Filed Under: Corrigeren

Steun Correct Nederlands

Vind je de informatie op deze website waardevol? Lever dan een vrijwillige bijdrage met een donatie. Ik ben je zeer dankbaar!

Doe een donatie

About Frank den Hond

Ik ben zelfstandig webredacteur en initiatiefnemer van Correct Nederlands. Als neerlandicus heb ik een passie voor het Nederlands. Mijn motto is: taal is je visitekaartje.

Leestips

Au of ou? Struikelblokken en vuistregels

Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze

Een brief of een e-mail correct afsluiten

Aanbevolen taalboeken

Discussieer mee!

Wil je taaltips delen en taalkwesties bespreken met bijna tweeduizend andere taalgebruikers? Discussieer dan mee in de groep Correct Nederlands op LinkedIn!

Naar de groep

Correct Nederlands

Taaladvies van Frank den Hond
KvK-nummer: 56803834
Btw-id: NL001671056B31

Nieuwste taaltips

  • Au of ou? Struikelblokken en vuistregels
  • Tussen-s in samenstellingen en afleidingen, de juiste schrijfwijze
  • Een brief of een e-mail correct afsluiten
  • De regels voor de tussen-n in samenstellingen en afleidingen
  • Tien cadeaus voor taalliefhebbers

Meer informatie

Copyright
Disclaimer
Privacyverklaring

Copyright © 2025 · Correct Nederlands

Copyright © 2025 · Magazine Pro Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in